Altarimaal viidi erootikanäituse eest Sagadisse

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagadi mõis.
Sagadi mõis. Foto: Teet Suur

EELK Haljala kiriku vana altarimaal “Püha õhtusöömaaeg” deponeeriti pärast restaureerimist poolteist aastat tagasi Virumaa Muuseumidesse ning alates aprilli lõpust on maal edasi deponeeritud Sagadi mõisa.

“Minu poole pöördus muuseumi peavarahoidja ja informeeris altarimaaliga samasse ruumi tulevast näitusest “Minu erootika”. Erootilisi motiive võib ju leida mõnest vanast raamatust, kuid pühas õhtusöömajas me seda motiivi ei leia. Seepärast ei sobi see maal antud keskkonda ja otsustasime selle viia Sagadi mõisa,” rääkis EELK Haljala koguduse õpetaja Margit Nirgi.

SA Virumaa Muuseumid peavarahoidja Pilvi Põldma ütles, et tegemist on suure ja väärtusliku maaliga, mis ei sobinud kokku ühegi majas oleva näitusega. “Hetkel on kõik ruumid näitustemajas hõivatud ja otsisime võimalust, et maal oleks jätkuvalt avalikkusele nähtav,” rääkis Pilvi Põldma.

Ennistuskojas Kanut koostatud restaureerimistööde aruande põhjal võib olla tegemist Haljala kiriku vana, Põhjasõjas hävinud altari osaga. Maal on dateeritud XVII saj viimasesse kolmandikku. Raam on hilisem, pärinedes arhiiviallikate andmetel aastast 1730. Raami on valmistanud puunikerdaja Johann Valentin Rabe. Maal oli altarimaalina kasutusel kuni XIX saj lõpuni, mil asendati uuega.

Maali ikonograafiliseks eeskujuks on Joan Sadeleri poolt Peter Candidi maali järgi valmistatud samanimeline vasegravüür, mis on dateeritud aega enne 1598. See vasegravüür oli altarimaalide eeskujuna väga levinud nii XVII sajandi Rootsis, Norras kui ka Taanis. Tol ajal oli püha õhtusöömaaja kujutamine altarimaalina sage nähtus.

Kujutatud piiblistseen “Püha õhtusöömaaeg” on sündmus, mil Jeesus viimast korda koos oma 12 jüngriga õhtust sõi. Seal pühitses ta ka leiva ja veini, mida kirikus edaspidi armuandidena jagama hakati. Maali ees paremas nurgas on kujutatud Jeesuse äraandja Juudas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles