Kultuur tungib spordikirikusse

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordirahva kõrval võib Pauluse kirik hakata andma peavarju ka kultuuriinimestele, kui Rakvere linnavolikogu vastava otsuse vastu võtab ja hoone rahvamaja haldusesse annab.
Spordirahva kõrval võib Pauluse kirik hakata andma peavarju ka kultuuriinimestele, kui Rakvere linnavolikogu vastava otsuse vastu võtab ja hoone rahvamaja haldusesse annab. Foto: Tairo Lutter

Rakvere spordirahvas on jõudnud kokkuleppele, et spordikirikuna tuntud Kalevi hall võiks minna spordikeskuse haldusalast rahvamaja hallatavaks.

Rakvere spordikool, spordikeskus, linnavalitsus ja linnavolikogu spordikomisjon jõudsid kokkuleppele, et Rakvere Pauluse kirik, mida ka spordikirikuks või Kalevi halliks kutsutakse, peaks minema alates 1. juulist Rakvere rahvamaja bilanssi. Rakvere abilinnapea Marko Torm ütles, et vastava otsuse peab tegema linnavolikogu.

Rahvamaja alla kolimine ei tähenda Tormi kinnitusel sugugi, et sportimine hoones lõppeks. “Kõik senised aktiviteedid jääksid alles, aga õhtuti saaks linnarahvas hoonet paremini kasutada,” selgitas abilinnapea.

Teine abilinnapea Ain Suurkaev rääkis, et sporditegevus on Kalevi hallist taandumas. “Sestap tahaksime ruumi rohkem kultuuri jaoks kasutada ja rahvamaja on valmis sinna tegevusi sisse mõtlema,” lausus ta.

Rakvere rahvamaja juhataja Keio Soomelt ütles, et rahvamaja ja noortekeskuse rahvas läheb järgmisel nädalal majaga lähemalt tutvuma. “Kui võimalik, siis mahutaksime sinna noortekeskuse, õhtusel ajal on suures saalis võimalik läbi viia ringide tegevusi ja üritusi,” kõneles Soomelt. Lisapinda on rahvamajal hädasti vaja, sest oma ruumid on tugevasti üle koormatud.

Kuuldused sellest, nagu koliks Pauluse kirikusse Tarvanpää, lükkas Soomelt ümber. “Tarvanpääle on pakutud võimalust oma proove seal teha, kuid see variant neile hästi ei sobi, sest vajatakse kahte ruumi,” rääkis rahvamaja juhataja.

Tarvanpää seltsi esimees Kaoke Reineberg lausus, et ta ei oska praegu veel midagi kindlat öelda. “Meil on plaanis teha seal üks proovitrenn, aga tõsi on see, et vajame kahte ruumi.”

Reinebergi sõnul peavad lõpliku otsuse tegema treenerid, kes tantsutrenne läbi viivad. “Peame ruumid üle vaatama, eks siis oleme targemad,” lisas Reineberg.

Ain Suurkaev lubas, et sport jääb Kalevi halli kindlasti alles ja päevasel ajal saa-
vad koolid seal kehalise kasvatuse tunde pidada, samuti jäävad majja tegutsema maadlejad.

“Kui noortekeskus sinna koliks, siis võiks maadlejatega huvitav sünergia tekkida, sest maadlustreener Endel Treiman tirib poisse tänavalt eemale ja noortekeskus tegeleb ju sisuliselt sama asjaga,” arutles Suurkaev.

Marko Torm rääkis, et plaan Pauluse kirikusse Pärdi maja teha ei ole kuhugi kadunud.

“Just seetõttu ongi vaja inimesi kultuuriliselt harida ja kasvatada, et tekiks kultuuri tarbimise harjumus ning Pärdi majal oleks tulevikus ka kasutajaid,” kõneles Torm.

Mingeid investeeringuid linnavalitsus Kalevi halli teha ei kavatse. Kontsertide ajaks saab Ain Suurkaevu sõnul rahvamajast kohale tuua kokkupandavad toolid. “Toole saab vajadusel ka laenuks võtta, lisaeelarvega on ette nähtud rahvamajale uute toolide soetamine ja ega vanad toolid siis kuhugi kao,” rääkis abilinnapea.

Keio Soomelt ei soovinud praegu spekuleerida selle üle, millised kontserdid Pauluse kirikus toimuda võiksid või millised rahvamaja ringid hakkaksid seal harjutamas käima.

“Kõigepealt tutvume majaga ja ootame ära volikogu otsuse,” lausus ta.

Rahaliselt Rakvere linnavalitsus hoone haldaja muutumisest erilist tulu ei looda. “Personalikuludelt ehk veidi võidame, aga põhiline on sünergia, mida loodame saada,” ütles abilinnapea Marko Torm, lisades, et tuludest-kuludest on mõistlikum rääkida siis, kui Kalevi hall on vähemalt pool aastat uue juhtimise all olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles