Lahemaa juubeliüritused Palmse mõisas kulmineerusid Kukerpillide kontserdiga

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusalu-Kolga ja Tallinna Kammerkoor Lahemaa sünnipäeval Palmse mõisa härrastemaja trepil.
Kuusalu-Kolga ja Tallinna Kammerkoor Lahemaa sünnipäeval Palmse mõisa härrastemaja trepil. Foto: Risto Kukk

Palmse mõisas Lahemaa rahvuspargi 40. sünnipäeva tähistamise kulminatsiooniks oli Kukerpillide kontsert.

Sisukas sünnipäevapidu sai teoks koostöös üle 60 loodus- ja kultuurivallas tegutseva partneriga üle Eesti, kes pakkusid päev läbi kogu mõisa territooriumil erinevaid kontserdeid ja loodusõppeprogramme.

Kel veel jaksu üle jäi, neil oli võimalus peale Kukerpillide esinemist Tiigi laval jätkata pidutsemist simmanil mõisa kõrtsis.

Tallinna Tehnikaülikooli maastikuteater kirjutas siniste paberlipukestega kõrtsi taha heinamaale "Lahemaa 40", millest võis ka välja lugeda "Lahemaa 4D", aga õige ju seegi.  Tiigile ujuma asetatud paberluiged olid samuti maastikuteatri ettevõtmine.

Eesti Maaülikooli härjatallis näidatav maastikuteater seevastu oli virtuaalne, pakkudes kaarja ekraani ees istudes võimalust  sõita läbi erinevate metsatüüpidega maastike.

Õunaaias sai muuhulgas osta istikuid, Muinsuskaitseametilt küsida nõu ajalooliste hoonete renoveerimisel, proovida roopilli puhuda ja kui meeldima hakkas, siis pilliroost vilepilli endalegi muretseda.

Supelmaja laval tutvustas Helina Aasa esmalt  viiulit ja hiljem hiiu kannelt.

Ilm Palses oli terve päeva vahelduva pilvisusega ja sademetata.

Peo ava- ja tervitussõnad öeldi Palmse mõisa härrastemaja ees, kus meeleolu lõid Kuusalu pasunakoor ning Kuusalu-Kolga ja Tallinna kammerkoor. Üritusse oli haaratud kogu mõisa territoorium, kus  oli võimalik  osaleda erinevates looduse ja kultuuripärandi õpitubades ning loodusõppeprogrammides, vaadata filmiprogramme ja näitusi, nautida rahvamuusikute ja -tantsijate etteasteid.

Lahemaa looduskeskuse õppeklassi ja siseõuel olid loodus- ja kultuuripärandi õpitoad, milles oma tegemisi tutvustasid nii ülikoolid kui erinevad vabaühendused ja looduskoolid. Looduskeskuse auditooriumis sai vaadata Lahemaa rahvuspargi teemalisi ajaloolisi filme, millest äramärkimist väärib 1984. aastal tehtud ja 2011. aastal taastatud Peeter Toominga film „Lahemaa rahvuspark”, näidati ka rahvuspargi algusaastate dokumentalistikat ja harrastuskaadreid läbi rahvuspargi ajaloo.

Lahemaa looduskeskuse ekspositsioonisaalis avati erinevate autorite koostöös valminud fotonäitus „Väärtuslik Lahemaa”. Lisaks sai looduskeskuses ruumides vaadata Lahemaa 40 tegevusaasta jooksul avaldatud trükiste väljapanekut ja mõisa aidas Eesti looduskaitse 100. aastapäevale pühendatud näitust.

Mõisa pargis viidi läbi erinevaid loodusõppe huviprogramme: osaleda sai taime-, puude- ja linnuretkedel, uurida samblamaailma salapära, tutvuda vee-elustikuga, õppida kasutama loodusvaatluste andmebaasi. Palmse mõisa sepikojas töötasid sepad ning selle ümbruses tutvustasid kultuuripärandit muuseumid, käsitöötalud, külaseltsid, kohalikud ettevõtjad ja vabaühendused. Külalisi kutsuti üles täiendama oma oskusi säästva renoveerimise, looduslike värvide segamise ja käsitöö alal. Kahel laval sai päeva jooksul kaasa lüüa rahvakultuuriprogrammis, milles osalesid Lahemaal tegutsevad tantsutrupid, erinevad koorid, regilaulukollektiivid ja rahvamuusikud. Õhtul lõid peomeeleolu Lahemaa Rahwamuusikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles