Vergi tuletorn sai oma postmargi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vergi tuletorn pandi postmargile.
Vergi tuletorn pandi postmargile. Foto: Eesti Post

2. juunil annab Eesti Post sarjast „Tuletornid Eesti postmarkidel” välja uue postmargi, millel on kujutatud Vergi tuletorn. See on tuletornide sarjas 21. postmark.

Vergi poolsaare idaosas asuvat samanimelist küla mainiti esmakordselt 1539. aastal, sadamakohana on teateid aastast 1582. 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi algul asus seal Eesti põhjaranniku suurim kaluriküla, mis oli tuntud parima angerjapüügi kohana. Möödunud sajandi 20. aastatel hoiti Vergi sadamas väikesi laevu talikorteris ning samas oli ka laevaehitustööstus. 1924. aastal rajati Vergi sadama juurde suurele rannarahnule püramiidjas automaatvalgustiga sõrestikukujuline raudplekiga kaetud tulepaak. Analoogsed paagid asetati ka mitmele Eesti saarele, nagu näiteks Pranglile ja Muhule. Läbiroostetanud tulepaak asendati 1936. aastal 10 meetrit kõrge raudbetoonist tuletorniga. II maailmasõja ajal oli Vergi tuletorn kustus, kuid 1945. aastal hakkas jälle plinkima.

Vergi tuletorn, mis saab 2011. aastal 75. aastaseks, on laternaruumi ja rõduga valge betoontorn, jalamilt 10 m kõrge, tule kõrgus merepinnast 11 m ning tule nähtavus 9 miili.

Postmark nominaalväärtusega 0.35 € on trükitud trükikojas Vaba Maa. Margi tiraaž on 50 000, postmargi kujundas Roman Matkiewicz.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles