Voolukatkestus maksab sadu tuhandeid

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Farmile tekitatud kahju tegelik suurus pole veel teada.
Farmile tekitatud kahju tegelik suurus pole veel teada. Foto: Teet Suur

Lääne-Virumaa üks suuremaid piimatootjaid OÜ Sarapiku Piim Kadrina valla Vaiatu külas jäi elektrita ligi neljaks ööpäevaks. Paraku ütles üles ka avariigeneraator ja kahjunumbrid kerkivad sadadesse tuhandetesse kroonidesse.

OÜ Sarapiku Piim jäi vooluta laupäevahommikuse lüpsi ajal. Firma suuromanik Anne Kullamägi rääkis, et lüps viidi lõpule oma jõujaamaga, kuid õhtuse lüpsi ajal ütles ka see üles.


"Saatsime Eesti Energiale sõnumeid, et meil voolu pole, alles kolmapäeval tuli vastus, et sõnum on kätte saadud," rääkis Anne Kullamägi.


Hukkunud Alpinist

Pühapäeval, kui algas tõeline lumetorm, oli Sarapiku farm muust maailmast täielikult ära lõigatud. Mobiiliakud said tühjaks. "Eesti Energia dispetšer lubas, et elektrivarustus taastub kella viieks, kaheksaks, kaheteistkümneks," meenutas Anne Kullamägi.


Töötajad istusid õhtul farmiõuel, tegid vanasse söödakärusse lõkke, et sooja saada, ja keetsid tulel kohvi. "Olime nagu Hukkunud Alpinisti hotellis, keegi kuhugi ei pääsenud ja puudus igasugune aim, mis ümberringi toimub," kõneles farmiomanik.

Koju keegi ei läinud, sest Eesti Energiast ju lubati, et vool tuleb tagasi.
Valvedispetšer soovitas januseid loomi ämbrist joota ja neid käsitsi lüpsta. "Kust ma neile seda vett võtan, Vohnja järv lasti ka tühjaks," lausus Anne Kullamägi. Et paar inimest 250 lehma käsitsi lüpsaks, pole aga üldse mõeldav.


Naine kirjeldas, et loomad karjusid täiel häälel ja olid sõnnikusse uppumas, rennid piima täis. "Käid ja nutad, aga abi ei kusagilt," ütles ta pisarsilmi.


Viimaks teatas dispetšer, et vool peab olema, viga on farmis, mitte kusagil mujal. "Meie aga vaatasime, kuidas Eesti Energia autod mööda vuravad," rääkis Anne Kullamägi.

Vaiatu alajaamast vähemgi kui kilomeetri kaugusel on Kolu ja Kõrveküla alajaam, mis tehti korda oluliselt varem. "Aga meie juurde sama ringiga tulla ei saanud, Eesti Energiast öeldi, et inimesed on loomadest tähtsamad."


Torm näitas Kullamägi hinnangul, kui saamatu ja jõuetu on Eesti Energia. "Olen selles farmis 26 aastat olnud, aga niisugust asja küll ei mäleta," sõnas ta.


Tagajärjed tulevad

Teisipäeva hilisõhtul jõudsid remondimehed lõpuks ka Vaiatu alajaama, vahetasid seal vähem kui viie minutiga kaitsme ja sõitsid minema. "Üks faas jäi ikka puudu, õnneks saime telefoni teel mehed tee pealt kätte ja nad tulid tagasi," lausus Sarapiku farmi perenaine.


Faasi puudumine pani põntsu piimajahutitele. "Strangko esindaja tuli pool kaks öösel viga parandama," kiitis Anne Kullamägi.


Kui suured on elektri puudumisest tingitud kahjud, Anne Kullamägi öelda ei osanud. "Saamata toodang, ravimid, ja ei tea ju, kui palju loomi haigestumise tõttu karjast välja läheb ja tapale tuleb viia," rääkis ta.


Eile tellis Sarapiku farmi perenaine kümnete tuhandete kroonide eest ravimeid, kogukahjud ulatuvad aga kindlasti sadadesse tuhandetesse.


MTÜ Virumaa Põllumeeste Liit juhatuse esimees Ülo Niisuke ütles, et oli kontaktis 50 farmiga ja kõik olid vähemalt mingi aja vooluta. "Sarapiku Piim oli muidugi kõige pikemalt," lausus ta.


Niisukese sõnul on lõviosas farmidest oma elektriagregaadid olemas, kuid lisaks Sarapikule ütlesid need veel mitmel pool üles. "Piimakaotus on köömes, tagajärjed alles tulevad."


Virumaa Põllumeeste Liit ja maavanem teevad Eesti Energiale ettepaneku, et suurfirma teeks eriolukordadeks lepingud kohalike elektrifirmadega. "Et nende elektrikud saaksid sellistel puhkudel õiguse alajaamades käia," selgitas Niisuke.


Ka pole Ülo Niisukese hinnangul prioriteedid selged. "On loomulik, et haigla peab esmajärjekorras voolu saama, tehnoloogilistel põhjustel on prioriteetsed tsemenditehas ja pagaritööstused, aga et näiteks saekaater seatakse farmist ettepoole, nagu nüüd Sõmerul juhtus, ei ole küll õige," arvas Niisuke.


Kui kolmapäeva õhtul taas lund sadama hakkas ja Vaiatul korraks tuiskugi tõstis, langes Anne Kullamägi musta masendusse. "Mõtlesin, et kui nüüd vool jälle läheb, siis annan alla," lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles