Haljala kirik saab kevadeks uue katuse

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiriku katus on väga halvas olukorras.
Kiriku katus on väga halvas olukorras. Foto: Teet Suur

Haljala kirikus jätkuvad katuse remonditööd, et päästa hoonet, mis pideva läbisadamise tõttu on väga õnnetus seisus.

 "Augustivihmade käigus kukkus koori- ja käärkambri katus osaliselt sisse. Käärkambrist tuli vihma lausa ojadena. Kusjuures sissesaju tõttu ei langenud ainult lubi ja ei risustu­nud kiriku sisustus, vaid tohutu niiskuse tõttu sai tugevalt kahjustada ka harmoonium. Kas sellest üld­se asja saab­ki, pole teada," rääkis Haljala kirikuõpetaja Margit Nirgi.


SA Haljala Kirik tegi uue vähempakkumise altariruumi, käärkambri ja tõllaruumi katuse renoveerimistööde teostamiseks.


Hinnapakkumisega suurusjärgus 1,6 mil­jonit krooni sai objekti ehitajaks OÜ Rändmeister.


"Haljala kirik on Eesti luteri kirikutest kahtlemata kõige räbalama katusega. Mõni nädal tagasi võtsime altariruumi ja kooriruumi vana katuse maha, asendasime tugevate kiledega, mis vähemasti pidasid vett. Lasime kandekonstruktsioonil pisut kuivada, sest muidu oli võimatu midagi teha," rääkis kunstiajaloolane ja OÜ Rändmeister juhataja Juhan Kilumets.


Praegu käib katuse kandekonstruktsiooni proteesimine: eemaldatakse mäda ja kõdunenud puit, vanad jupid asendatakse korralikega ja ühendatakse katusekonstruktsioo­niga. Selgus, et käärkambri katuse konstruktsioon on nii viletsas sei­sus, et säilitada ei ole mida­gi, see tuleb teha uus.


Kilumets mär­­kis, et prob­leeme on ka müü­ridega, mis pikaajalise läbisaju tõttu on vettinud, deformeerunud, ja mistõttu tuleb kõi­gepealt alustada müüride pa­randamisega, et katusekonst­ruktsiooni oleks kuhugi toetada.


"Kui kirikut tervikuna vaadata, siis küsimus ei ole katkises katuses, vaid selle seisukord on mõjutanud kogu kirikut, sisustust jne. Sellised vanad hooned üllatavad sind alati, ja mitte positiivselt. Alati on töömaht arvatust suurem. Tuleb oma tööd teha ja mitte rahale mõelda, sest muud probleemid on siin Haljalas palju tõsisemad - need on kiriku päästmine ja säilitamine, piisav mõtlemisaine ja mure. Küll need rahaasjad lahenevad ka," oli Kilumets optimistlik.


Tema hinnangul saadakse töödega ühele poole tõenäoliselt aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles