Tööde käigus leiti varjatud käik

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooriruumis olnud XVII sajandist pärit maal "Püha õhtusöömaaeg" deponeeriti remondi ajaks Rakvere muuseumis.
Kooriruumis olnud XVII sajandist pärit maal "Püha õhtusöömaaeg" deponeeriti remondi ajaks Rakvere muuseumis. Foto: Teet Suur

Seisukorrauuringute käigus avastasid töömehed ka seni varjatud käigu. "Kummalisel kombel ei olnud Haljala kirikul ligipääsu käärkambri võlvile ehk katuse alla. Nüüd on leitud käik, mis viib välja kants­likäiku. Me avame selle, sest ka tulevikus on hoolduse pärast vähemalt kord aastas vaja katuse alla pääseda," rääkis Ju­han Kilumets.

 Muinsuskaitseameti nõuniku Mare Kase ettepanekul viidi eelmisel nädalal remondi ajaks Rakvere muuseumisse hoiu­le kooriruumis olnud maal "Pü­ha õhtusöömaaeg", mis on arvatavasti Põhjasõjas hävinud altari osa.

Hoiule viidi ka viimasel ajal kirikust leitud puitdetailid, mis on tõenäoliselt samuti põh­jasõjaaegse altari osad.

"Kunst armastab stabiilseid tingimusi," rõhutas Mare Kase. "XVII sajandi kunsti ei ole vä­ga palju säilinud, seetõttu on Haljala maal väärtuslik, see kuu­lub meie noorte kunstitead­laste uurimisbaasi. Praegu on maali autor teadmata, kuid tulevik võib selles selgust tuua. Seepärast on meie kultuuri- ja kunstiajaloo jaoks väga oluline iga vana maal ja tarbeese hoida ja säilitada," sõnas ta.

"Kriitilises olukorras on tul­nud appi annetajad väljastpoolt kirikut - südamlik tänu neile ja kohtumiseni kirikus!" lisas Haljala kiriku õpetaja Margit Nirgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles