Porkuni saab taas oma kultuurikolde

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Suur

Porkuni kultuurimaja, mis seisis tühjana peaaegu viisteist aastat, ärkab tänu ettevõtlikele kohalikele uuesti ellu.

Kunagise kultuurimaja hoone renoveerimise võtsid endale südameasjaks teotahtelised Porkuni elanikud.


Ettevõtmise üks algatajaid, MTÜ Porkuni juhatuse esimees Ain Aasa meenutas, et esimest korda avanes võimalus saada toetust maal asuvate kultuuriobjektide renoveerimiseks 2003. aastal. "Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg kutsus minu kui MTÜ Porkuni eestvedaja ja Hiile Hiie kui Porkuni kultuurimaja omaniku enda juurde, et arutada võimalusi. Vaagisime asja mitmest küljest ja otsustasime kirjutada projekti ning raha taotleda. Selleks oli vaja, et MTÜ saaks hoo­ne kasutusõigu­se. Finantsee­ringu omaosaluse oli nõus kat­ma firma Porkuni Põllumajandusühistu," rääkis Ain Aasa.


Trotsiti raskusi

Valmis projekt ja rahataotlus, mis küll esimeste hulka ei pääsenud. Kuna aga maakond sai raha juurde, jagus investeeringutoetust lõpuks ka MTÜ-le Porkuni ja sellega ehitati valmis katus, kütte- ja elektrisüsteem, aknad ja välisuksed. Tegemata jäid sisetööd.


"Maja ikkagi kasutada ei saanud, sest sisetööd olid täielikult tegemata. Probleemid olid PRIAga, kes nõudis investeeringu lõpul hoonele kasutusluba. Sellega oli suur jama, sest investeeringu nendele osadele, mida PRIA toetas [katus, küttesüsteem jne - R.R], eraldi kasutusluba ei saanud anda. Ühtegi ruumi aga kasutuskorras ei olnud. Lõpuks suutsime seda ka neile selgitada," meenutas Aasa.


2005. ja 2006. aastal tehti taotlused sisetöödele, aga raha ei saadud. "Peamiseks põhjuseks oli nähtavasti hoone omandivorm - eraomand -, mille tõttu maakonnakomisjon meid pingereas tahapoole hääletas," arvas Aasa.


2007. aastal taotlus lõpuks rahuldati. Siis oli suur probleem, et MTÜ Porkuni asutajaliikmeks oli Tamsalu vallavalitsus, kuna sellel ajal oli hea, kui kohalikku elu toetas ka vald. "Tegelikult oli seoses valdade ühinemisega kadunud see juriidiline isik, kes oli MTÜ liige, uus ühinenud vald aga enam liige ei olnud. Lõpuks pärast pikki konsultatsioone ra­han­dus­minis­tee­riumi ja teiste tähtsate amet­kon­dadega aktsepteeriti ka meie taotlust," selgitas Aasa.


Kevadel 2008 hakati taas ehitama: paigaldati välisfassaad ja tehti sisetööd. Kohaliku
Omaalgatuse programmist saadi raha lavavalgustuse tarvis.


"Ei olnud aga mööblit ja muud maja funktsioneerimiseks vajalikku," rääkis Aasa.
Praeguse plaani kohaselt kavatsetakse kultuurimaja avada tuleva aasta 24. veebruariks.
Kultuurimaja renoveerimistöid alustas 2004. aastal Renoehituse OÜ, 2008. aastal jätkas Pandivere Ehitus. Ehitusele on kulunud ligikaudu 2,4 miljonit krooni.
Ehitusasju on ajanud Hiile Hiie, kes on ühtlasi maja perenaine.


Tegevust paljudele
"Renoveeritud majas hakkame korraldama kultuuriüritusi, pidusid, tööd võivad alustada huviringid, plaanis on kultuurihoones avada ka väike raamatukogu. Soovime maja muuta hubaseks kultuurikoldeks, mida inimesed meelsasti külastavad," rääkis tulevikuplaanidest Hiile Hiie.


Hoones on avalik interne­tipunkt, valminud ka kohvik. Veel on olemas ruum mit­mesuguste teenuste osutamiseks.


Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg kommenteeris, et Porkuni kultuurimaja renoveerimine näitab, kuidas ettevõtlikud inimesed leiavad võimalusi oma kodukoha elu arendamiseks.


"Porkuni elanikel ja siinpuhkajatel avanevad võimalused sisukaks seltsi- ja kultuurieluks," lausus Uude­berg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles