TEST: Alkoholivabadest õlledest eelistati eestimaist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Suur

Jõulude ning aastavahetuse aegu on eestlased toidukõrvaseks ikka õlut mekkinud. Õlu sisaldab aga alkoholi ja seepärast seda kõigil ja kõigis olukordades juua ei passi, alternatiiviks võiks olla alkoholivaba õlu.


Iga endast lugu pidav õlletootja on käesolevaks ajaks oma alkoholivaba kesvamärjukese välja töötanud. Virumaa Teataja toimetus otsustas teha väikese testi ning välja selgitada, millised margid on parimad ning päris õllega sarnaseimad.


Arvestades tavatarbijat, kellele on kõige tähtsam kraam kiiresti kätte saada, ei hakanud meiegi erilisi otsinguid korraldama, vaid võtsime testida ühes suuremas toidupoes silma hakanud margid.


Valikusse kuulus kuus toodet, millest viis olid klaastaaras ning Venemaal valmistatud Baltika-nimeline õlu plekkpurgis.

Testil osalenud üheksast toimetuse töötajast olid mõned aktiivsed õllejoojad, mõned tagasihoidlikud tarbijad. Reeglina olid nende arvamused üsna sarnased.
Vastavalt üldisele toimetuse struktuurile valitses testijate hulgas naiste ülekaal. Osa põhimõttelisi õlletarbijaid loobus põhjendusega, et alkoholivaba õlu pole mingi õlu, mõned olid niisama otsusekindlad - õlut ei joo nad põhimõtteliselt.

Hindamist ei hakanud väga keeruliseks ajama. Testijad panid hindeid kolme palli süsteemis: 3 palli oli hea, 2 mittemidagiütlev ning 1 pall kehv.

Lõpus lõime numbrid lihtsalt kokku. Igasugused selgitavad kommentaarid olid hindamisel soovitavad, kuid mitte kohustuslikud.

Võitis Frederik
Nagu ikka, oli arvamusi seinast seina, kuid väga suuri erinevusi naiste ja meeste maitsemeele vahel ei olnud. Kui naiste puhul oli Frederiki ülekaal mäekõrgune, siis meestele meeldis testitud õllede hulgast ka tume Puls.

Ei usu, et siin oli tegemist kolkapatriotismiga, küllap olid mängus ikka muud tegurid. Kuid fakt on see, et Frederik kogus maksimaalsest 27 punktist 23.

Mõningaid testijate tähelepanekuid selle õllemargi kohta: kõige rohkem õlle moodi; meeldiv üllatus, poleks seda oodanud; kui vaja, siis ostaks ja jooks; kodukandi petujook, mis meenutab üsnagi päris õlut. Loomulikult oli ka teistsuguseid arvamusi: mõrkjas, meenutab kõige enam limonaadiga õlut; mingi imal maitse; ei saa öelda, et üldse poleks joodav, aga ei saaks ka öelda, et oleks joodav.

Puls. Üks testis mitteosalenud meessoost ajakirjanik oli oma arvamuse ilmselt juba varem kujundanud, sest ütles kohe, et alkoholivaba tume Puls on testitavatest õlledest ainukesena õlle moodi. Tal oli mõttekaaslasi, kes arvasid nõnda: tumedale õllele iseloomuliku meki tunneb ära; meenutab õlut; võiks osta küll; tumeda õlle kohta suhteliselt mahe maitse; proovitust kõige joodavam; teistest kõvasti üle; neist parim, aga õlut siiski ei asenda. Kuid oli ka vastupidiseid arvamusi, millest räigeim kõlas nii: mittemidagiütlev, värvuselt tumedat õlut meenutav solk.

Burcher. See Hollandist pärit õlu polnud nüüd küll täiesti alkoholita, sest sildil oli kirjas, et alkoholisisaldus kuni 0,5%, kuid ega sellest tulenevat erinevust küll ei tuvastatud. Arvamusi selle õlle kohta: õiget maitset sellel pole, samamoodi võib juua limonaadi; hea, kõige parem nendest; nii jälk; kibedavõitu, vesine, aga parem kui Baltika; tugeva lõhnaga nagu minu arvates enamik importõlledest; õllele omane kibe mekk jne. Selle õlle kohta ei avaldatud ei eriliselt kiitvaid ega ka päris laitvaid arvamusi, oli selline keskmine märjuke.
Mida tabelis allapoole, seda rohkem oli negatiivseid hinnanguid.

Saku Originaal: väga paha, üldiselt läila lake; kõlbab ehk külmalt ja äsja avatult; vabatahtlikult ei ostaks, aga ajab asja ära; parem kui Baltika, aga halvem kui Burcher; joogil on imelik kõrvalmaitse, mis õlut ei meenuta; tugev viljamaitse, jääb mulje, nagu püütaks sellega õlle maitset tekitada või jooki meeldivaks teha; täiesti maitsetu ja lõhn vaevu tuntav, aga joodav. Lõpuks ka üsna neutraalne hinnang: meenutab õlut, võib isegi juua.

Meie idanaabrid on Eesti turule tulnud mitme margiga, selles testis esindas neid Baltika. Antud hinnangud ei olnud just kiitvad: vuih, paha; liiga vesine ja maitsetu; kui juba kaine autojuht olla, siis valiks morsi, vee või limonaadi; kui janu on ja midagi muud pole võtta, siis ehk; külakohas käib küll. Kuid ega siis kõik polnud ühel meelel, kõlas ka selline arvamus: maitse olemas, midagi nagu ei häiri.

Clausthaler esindas Saksa õlut ja jäi raudselt viimaseks, kuigi ka sellele märjukesele jätkus positiivseid hinnanguid: hele õlu, väga hea; pole viga, mõnus mõrkjas ja natuke meenutab ka õlut, kuid liiga kibe. Enamik testijatest polnud siiski kuigi heal arvamusel: liisunud maitsega; liiga kibe, kuid ilus hele vaht; ohoo, kibe ja paha; liiga mõru, vabatahtlikult ei jooks; pudel on ilus, aga nimi pikk ja keeruline, ei jää meelde, seepärast ei mäleta ka osta; ainuke sõna, mis selle juures meelde tuli, oli öäk, nagu nõudepesuvesi. Vot sellised olid lood selle Saksa õllega.

Kellelegi otseseid soovitusi jagada muidugi ei oska. Kindlasti on alkoholivabal õllel oma tarbijaskond, kes on endale sobiva meelismargi juba leidnud.

Aga eksperiment oli huvitav, sest enamikule testijaist oli see esmakordne kokkupuude taolise joogiga, ning võimalik, et järgmisel korral hakkab alkoholivaba õlu neile isegi meeldima.

Tuli välja, et kõik margid polegi ühesuguse maitsega, nagu mõni testija eelnevalt kartnud oli.

Kokkuvõtvad hinnangud olid aga üsna karmid. Üksmeelselt leiti, et tegu pole ikkagi õllega, kuigi õllele iseloomulikud omadused on mingil kombel täiesti olemas.

Üks naissoost testija ütles kokkuvõtteks: "Nii et külmalt võiks juua Pulsi ja Frederikki, soojast peast on need veel hullemad kui soe päris õlu, ja segi ei tasu juua ka alkoholivaba õlut, sest see tekitab peavalu."

"Alkoholiga õlu on iga kell parem," oli ka teine testija resoluutne.

Testi tulemused on selgunud ning võitjad samuti. Meie pole ütlejad, mida juua või mitte, kuid mingi pilt meie kauplustes müüdavatest alkoholivabadest õlledest ehk siiski tekkis.

Tulemused
Frederik 23
Puls 19
Burcher 17
Saku Originaal 16
Baltika 14
Clausthaler 12

Mehed
Frederik 7
Puls 7
Burcher 5
Baltika 5
Saku Originaal 4
Clausthaler 3

Naised
Frederik 16
Puls 12
Burcher 12
Saku Originaal 12
Baltika 9
Clausthaler 9

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles