Uus aasta tõi endaga kaasa uued hinnad

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsused tahavad toimivat finantsautonoomiat. Pilt on illustratiivne.
Omavalitsused tahavad toimivat finantsautonoomiat. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Uus aasta tõi tavapäraselt endaga kaasa mitu hinnatõusu. Kerkis elekt­rihind, osa kaupade ja teenuste käibemaks ja tõusid riigilõivud.

Elektri hind kallines 1. jaanuarist keskmiselt 6,4 senti kilovatt-tunni eest, jaanuarist suureneb ka taastuvenergia tasu ligi 3 sendi võrra kWh kohta. Koos taastuvenergia tasu tõusuga kallineb elektriarve jaanuarist kokku 10 senti/kWh (koos km-ga), selgitas OÜ Jaotusvõrk kommunikatsioonijuht Kristjan Hamburg. "Eesti keskmise majapidamise elektriarvet suurendab hinnamuutus kuus umbes 23 krooni võrra," lausus ta.


Eesti Energia Rakvere klienditeeninduse juhataja Piret Pall ütles, et praeguseks peaksid kõik inimesed, kellel oli novembritormi ajal elekter ära üle 20 tunni, olema saanud kompensatsiooniarve. "Kes ei ole arvet saanud, peaks helistama meie klienditelefonil 1545 või veel parem, tulema kohale klienditeenindusse," rääkis Pall.

Maksud tõusevad
Uus aasta tõi kaasa ka osa kaupade ja teenuste käibemaksu tõusu. Senine soodusmäär tõuseb viielt protsendilt üheksale raamatutel, perioodikal, ravimitel ja majutusteenustel. Etenduse- ja kontserdipiletite, matusetarvete ja -teenuste ning ohtlike jäätmete käitlemise puhul tõusis käibemaks aga 18 protsendile.

Aasta algusest muutus ka liiklusregistri ning kodakondsus- ja migratsiooniameti mitme toimingu riigilõiv, mille määr pole rahandusministeeriumi nõuniku kt Annika Vilu sõnul viimastel aastatel tõusnud.

"Näiteks tuleb alates 1. jaanuarist rohkem raha tasuda auto registreerimisel, ARKi eksamite sooritamisel või juhilubade väljastamisel," rääkis ta.
Auto registreerimise tasu tõuseb 1000 kroonilt 1900 kroonile, sõidueksami eest tuleb maksta 600-1000 krooni.

Isikutunnistuse saamiseks tuleb alates sellest aastast senise 150 krooni asemel välja käia 250 krooni, oluliselt kallines ka elamisloa taotlemine.
Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lillese kinnitusel ei maksta isapuhkuse eest enam riigieelarvest hüvitist. "Isadele jääb kümnepäevase tasustamata puhkuse võimalus," täpsustas Lilles.

Ka lõpetatakse lapsehooldustasu maksmine vanemahüvitist saavale vanemale ja tänavu kaob 450 krooni suurune laste koolitoetus.

Rahandusministeeriumi osakonnajuhataja Kristi Jõesaar teatas, et seoses uue hasartmänguseadusega tuleb hakata kasiinosse sisenevaid inimesi tuvastama ning registreerima. "Selline nõue aitab alaealisi ning ka sõltlasi mängukohtadest eemal hoida," selgitas Jõesaar. Uuest aastast alaneb totalisaatoril mängijate vanusepiir 18. eluaastale. "Seadusega kehtestatakse vanusepiirang ka lotomängijatele, mis tähendab, et alla 16aastased lapsed ei saa enam lotopiletit osta," lisas Kristi Jõesaar.

Tulumaks ei muutu
Sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht Elve Tonts rääkis, et represseeritud isikule ja represseerituga võrdsustatud isikule makstava tervise taastamise toetuse 2500 krooni saab tänavu kätte kuludokumente esitamata.

Tulumaksumäär jääb aga mullusega samale tasemele ning ei tõuse ka tulumaksuvaba miinimum. Seega tuleb maksta tulumaksu 21 protsenti tulult, mis ületab 2250 krooni kuus.

Aastavahetus jättis samaks ka kõik aktsiisid. Positiivne on aga see, et eile hommikul langetasid kütusemüüjad taas bensiini hinda. Kõige ostetavam bensiin 95E maksis eile automaattanklates 11 krooni ja 10 senti ehk sama palju kui 2004. aasta suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles