Kuritegevuse kasv mõjutab politseitööd

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööpuudus on toonud kaasa siiski kuritegevuse kasvu.
Tööpuudus on toonud kaasa siiski kuritegevuse kasvu. Foto: Liis Treimann.

 Võrreldes tunamullusega, kasvas Virumaal kuritegevus, mis sunnib kriminaalpolitseinikke abi otsima kolleegidelt korrakaitseosakonnast, kus jätkuvalt on prioriteediks liiklus.


Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Dilaila Nahkur Tammiksaar nentis eelmisel nädalal Jõhvis korraldatud pressikonverentsil, et võrreldes 2007. aastaga, kuritegevus Virumaal mullu kasvas. Eestis kasvaski kuritegevus Viru ja Lääne piirkonnas, Lõuna ja Põhja piirkonnas vähenes.


Kui tunamullu registreeriti Lääne-Virumaal 1965 kuritegu, siis eelmisel aastal oli neid 166 võrra rohkem.


Kõige enam kasvas kuritegevus Ida-Virumaal, kus 2007. aastal registreeriti 5699 kuritegu, mullu 6436 ehk 737 võrra rohkem.

Tähelepanu liiklusele

Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Dilaila Nahkur Tammiksaare sõnul on kõige enam varavastaseid kuritegusid. Näpatakse kütust, metalli ja automagnetoolasid. Seda võib nimetada tänavakuritegevuseks.

Ühe tänavakuritegevuse võimaliku põhjusena nimetas juhtivprokurör eelmise aasta alguses tõusnud metalli- ja kütusehindu. Parklates tõusnud teenusehinnad viisid sõidukid tänavatele, kus need olid pikanäpumeestele kerge saak.

Mullust kuritegevuse tõusu prokuratuuri hinnangul majanduslangusega seostada ei saa, sest kurjategijad olid ühed ja samad isikud, uusi "tegijaid" oluliselt ei lisandunud.

Dilaila Nahkur Tammiksaar tunnistas, kuidas ta mingil ajal enam politseipatrulli tänavatel ei märganud ja tekkis kahtlus, et tänavakuritegevusele aitab kaasa asjaolu, et politseipatrullid tegelevad usinasti liikluse kontrollimisega. "Prokuratuur kahtlustas, millele me pole senini politsei poolt kinnitust saanud, et patrullid läksid kõik trassi peale," sõnas ta.

Kuritegevuse pingereas järgnevad vargustele isikuvastased ja liiklusega seotud kuriteod. Tunamullu olid liikluskuriteod teisel kohal.

Ida politseiprefektuuri korrakaitseosakonna ülemkomissari Tarmo Tammiste ütlust mööda vähenesid mullu liiklusõnnetused ja nendes kannatanute arv, kui võrrelda ülemöödunud aasta statistikaga. Vähenemise põhjusteks võivad olla seadusemuudatused ja preventiivne töö. "Üheks mõjuriks liiklusjärelevalve," jätkas Tammiste. "Meie kõik tegevused olid laias laastus liiklusega seotud," sõnas ta ja kinnitas, et liiklus on tänavugi politsei prioriteet.

Politsei ülemkomissari Tarmo Tammiste sõnul suurenes möödunud aastal jalgsipat­rullide ja liiklusega seotud patrullreidide arv, kuid vähenes väljakutsetega seotud patrullreidide arv.

See oli osaliselt seotud asjaoluga, et 2007. aastal olid liiklusega tegelevad ja väljakutsetele reageerivad patrullid koos.

Väljakutsete kolm astet

Liiklusõnnetuste analüüs näitab Ida-Virumaal probleemseid kohti ja teatud suunitlusi, kuid Lääne-Virus mitte. "Väga selgeid seaduspärasusi seal pole ja see raskendab politsei tegevust," sõnas Tammiste.

Tammiste ütlust mööda on politsei esmaseks ülesandeks siiski väljakutsetele reageerida ja vajadusel jätab liiklust kontrolliv patrull oma töö pooleli ning sõidab väljakutsele.

Politsei on jaotanud väljakutsed tähtsuselt kolme kategooriasse. "Kindlasti on neid olukordi, kus väljakutsete hulk on suur ja kõiki korraga teenindada ilmselgelt ei saa," selgitas Tammiste.


Ida politseiprefektuuri kriminaalosakonna ülemkomissar Rauno Võsaste ütles, et kriminaalpolitsei prioriteedid on organiseeritud kuritegevusega seotud ja rasked isikuvastased kuriteod.

Seepärast teeb kriminaalpolitsei ressursi parema jaotamise nimel koostööd korrakaitseosakonnaga ehk teisisõnu jäetakse väiksemad kuriteod konstaablite menetleda.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles