Pandivere paeriigis võeti kasutusele paero

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paero.
Paero. Foto: Aarne Mäe

Pandivere paeriigis võeti kasutusele meeneraha paero, mis tähendab, et Pandivere Arendus- ja Inkubatsioonikeskus (PAIK) andis Paero Pajale volitused paero emiteerimiseks.


Stabiilsuse saavutamiseks on paero kurss väga kindel ja seotud Emumäe kõrgusega.



"Paero võrdub 166 Eesti krooniga, ja kui kellelgi õnnestub Emumäe kõrgust muuta, muutub ka vahetuskurss vastavalt," rääkis PAIKi juhataja Aivar Niinemägi.



Ta selgitas, et raha nimetus tuleneb sõnast "paas" ja nimest Baer, viimane on meie piirkonnast pärit persoon rahatähel.



Paero on valmistatud ringpaest, mis pärineb Pandivere piirkonnast. Paero sümbol kujutab stiliseeritud rõngaspaasi, meenutades veidi p-tähte.



Kaks paralleelset kriipsu tähistavad paekihti, püstine kõverjoon tähistab meie arvukaid jõgesid, järvi ja nende läheduses kulgevaid matkaradu.



Paero tagaküljel on aastaarv 2009 ja Eesti kaart koos Pandivere kontuuriga.



Aivar Niinemägi lisas, et meeneraha on pakitud naturaalsest materjalist kotti, kusjuures materjal peab meenutama Tabelinuse-aegset materjali.



Seotava nööri pikkus on 156 mm, mis viitab Kellavere mäe kõrgusele, koti laius 146 mm viitab Ebavere mäe kõrgusele ja koti kõrgus 21 cm on seotud Porkuni paemuuseumi kõrguse ning Emumäe torni kõrgusega.



Paerosid meisterdab kohalik ettevõte Paeroos, paeraha on mõeldud käiberahaks Pandivere paeriigi turismiüritustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles