Keskkonnaministeerium tahab Kunda paisud lammutada

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda vana hüdroelektrijaama pais on muinsuskaitse all ja selle lammutamisest, mida sooviks keskkonnaministeerium, ei taha muinsuskaitsjad kuuldagi. Kalad aga sellest enam kui 8 meetri kõrgusest seinast üles ei saa.
Kunda vana hüdroelektrijaama pais on muinsuskaitse all ja selle lammutamisest, mida sooviks keskkonnaministeerium, ei taha muinsuskaitsjad kuuldagi. Kalad aga sellest enam kui 8 meetri kõrgusest seinast üles ei saa. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kunda linnavalitsuses toimus nõupidamine, kus arutati Kunda jõel asuvate paisude lammutamise võimalikkust. Paisude lammutamise eesmärgiks on kaladele paremate kudemistingimuste tagamine.


Kohale oli kutsutud erinevad osapooled, paisude lammutamist vedavat keskkonnaministeeriumi esindas advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous.

Kunda linnas on jõel kolm paisu. Esimene tamm kalade kudemisteedel on 1896. a ehitatud ja muinsuskaitsealune Baltimaade esimene hüdroelektrijaam.

Järgmisest paisust saavad AS Estonian Cell ja AS Kunda Nordic Tsement tootmiseks vajaliku vee.

Kunda jõe silla all asuval kolmandal paisul töötab alates 2003. aastast uus hüdroelektrijaam, mille ehitas OÜ IMG Energy.

Võtmetähtsusega on Baltimaade vanima hüdroelektrijaama tamm, mille lammutamisest sõltub suurel määral ülejäänud Kunda linnas kavandatud tööde elluviimine.

Muinsuskaitseseadus ei näe ette muinsuskaitse alla võetud objektide lammutamist.

Muinsuskaitse alla on võetud kogu rajatis tervikuna, st nii hoone kui ka tamm.

Selle paisu asukohas võib üles kerkida ka jõepõhja ümberehitamise vajadus peale lammutamist.

Teistes kohtades on vajalik veehaarete rekonstrueerimine, et tagada veevarustus tehaste töötamiseks.

Probleeme võib tekkida ka suvel madala veetasemega.

Koosolekul lepiti kokku, et kõik osapooled esitavad oma kirjalikud seisukohad 2. aprilliks keskkonnaministeeriumi esindajale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles