Riisalu püüdis aidata väljavisatavat kunstnikku

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu
Aivar Riisalu Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Tänases TV3 saates «Kaua võib!» käsitles saatejuht Aivar Riisalu naabrite maatüli, püüdis aidata Tartu kunstnike majast väljavisatavat kunstnikku ning uuris, millistel tingimustel peab inimene ise kohtukulusid maksma.

Kõigepealt läks telemees kaameratega Tapa valda kahe naabri maatüli lahendama. Konfliktis osaleja naabrinaine seletas, et teine ei lubanud tal koju sõita, kuna rikkus niimoodi loomade rahu ja pealegi on see tema maa. Selle peale kaebas kannataja naabri kohtusse ning kohtu otsuse kohaselt peab ta naabrile tee kasutamise eest iga kuu maksma 150 krooni ning maa omanik peab seevastu hoolitsema, et tee oleks lahti lükatud ja parandatud.

Vankumatu tee omanik heitis aga ette, et naaber tegi omavoliliselt teed ning pani sinna eterniiti maha.

Vallal ei ole ka midagi võimalik võõral maal teha. Ainuke lahendus oleks ehk uuesti kolmekesi kokku saada ning püüda jõuda mingi kokkuleppeni.

Järgmisena läks Riisalu saatega Tartusse kunstnike probleeme lahkama. Nimelt elab Kunstnike Liidu majas Tartu kunstnik Andrus Kasemaa, keda ähvardab väljatõstmine kuna liitu tahetakse ümber kolida. Mees ise sellega loomulikult päri ei ole ning tal on teisigi toetajaid.

Kunstnike Liidu esimees Tõnis Kriisa rääkis, et nende soov on teha ebakindlate üürisuhete osas lõpp. Tema sõnutsi antakse liikmetele üüriks ainult ateljee pindu, mida liigitatakse äripinna alla.

Tõnis Kriisa väidab, et võti smuugeldati Kasemaale ilma juhatuse teadmata. Dokumentidest leiab Riisalu aga juhatuse otsuse, kus need ruumid kunstnikule ühehäälselt varem anti. Liidu esimees on aga veendunud, et see ei vasta tõele ning et paber vormistati tagantjärele kuna mees ei olnud nõus välja minema.

Lõpetuseks käsitleb Riisalu teemat, kus kohtulahendi võitnud naine pidi ise kopsakad kohtukulud kinni maksma. Riisalu uuris, millistel tingimustel on see võimalik, et kohtukulude (näiteks juristi esindustasude) kandjaks osutub kohtuasja võitja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles