Soojus maksab järgmisel aastal senisest rohkem

Valdo Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuleva aasta algusest peavad tsentraalse soojuse tarbijad Rakveres hakkama maksma senisest märksa kõrgemat hinda.

Üleeile hakkas Rakvere Soojus majaühistutele välja saatma kirju, milles nad teatavad tulevasest soojusenergia hinna muutumisest. Rakvere Soojuse direktori Sven Trofimovi teatel hakkab soojus maksma 399 krooni MWh eest, millele lisandub viieprotsendiline käibemaks.

Senine hind oli 367 krooni MWh ja see püsis muutumatuna viis aastat.

Hinnatõusu kaaluti mitmeti

Sven Trofimovi sõnul on hinnatõus seotud gaasi hinna muutumisega ja soojuse eest saadav lisaraha läheb kütuse eest tasumisele. “Olen päris veendunud, et hinnatõus seisab ees enamikul meie linnade ja asulate soojatarbijaist, sest gaasi ja elektri hinna muutumine ei jäta puudumata ühtegi soojatootjat,” väitis Trofimov “See pole hea uudis, kuid kahjuks paratamatu.”

Rakvere linnale kuulub praegu 51 ja Termest Fortum AS-ile 49 protsenti Rakvere Soojuse aktsiatest. Hinnatõusu arutelu käis läbi mitmelt Rakvere Soojuse nõukogu koosolekult, enne kui see lõplikult kinnitati. Aktsiaseltsi Rakvere Soojus nõukogu esimees on aselinnapea Peep Vassiljev. Linnaga sõlmitud lepingu järgi ei tohtinud soojuse hind käesoleva aasta lõpuni tõusta.

“Mingisugust kopsakat lisaraha investeeringuteks selle arvelt ei tule,” märkis Trofimov, lisades, et investeeringute kava kinnitatakse igaks aastaks eraldi ja tulevaks aastaks on selleks ette nähtud 1,3 miljonit krooni.

Huvi kaugkütte vastu tõuseb

Raha kulutatakse soojatrasside rekonstrueerimiseks ja uute klientidega kaugkütte ühenduste loomiseks.

Tänavu tehti üks suuremaid kulutusi soojatrassi viimiseks ehitatava Rakvere spordihooneni. Eile lõpetati Võimla tänavalt alanud, Koidula ja Kastani tänava alt läbi viidud torustiku ehitamine.

“On ka viimane aeg, sest külm ähvardab tulekuga,“ nentis Trofimov, tunnistades, et ehitamisega alustamine jäi hiliseks.

Rakvere Soojuse juht lausus, et elektrihinna tulevane tõus on huvi kaugkütte vastu tõstnud ja järgmisel aastal viivad nad kesksele soojavarustusele üle vähemalt ühe seni elektroodküttel oleva elamu. “Huvitundjaid ja tingimuste kohta küsijaid on aga juba olnud märksa rohkem,” kinnitas Trofimov.

Fortum tõi uue kvaliteedi

Sven Trofimovi ütlusel on neil soojuse hind kõigile klientidele ühesugune. Nad ei tee vahet kodutarbijate ja ettevõtete, väike- ja suurklientide vahel.“ Meie põhimõte on, et hind peab olema selge ja läbipaistev ja kõigile klientidele ühesugune, ei mingeid segaseid hinnapakette,” seletas ta.

Trofimovi ütlusel muutis Termest Fortumi osalus soojusettevõtte töös palju ja seda eriti just kulude kokkuhoiul. See tähendas eelkõige uute materjalide, automaatikaseadmete ja arvutite kasutuselevõttu katlamajade juhtimisel.

Kõik Rakvere Soojuse katlamajad töötavad ilma katlakütjateta, automaatreþiimil. Tegutseb vaid üks automaatikute grupp, kes seadmete tööd jälgib ja vajadusel reguleerib.

Viimase viie aasta jooksul on trassidesse antava vee hulk vähenenud kümme korda, mis näitab kujukalt lekete ja seega ka soojakadude vähenemist. “Selles on suuri teeneid just võrgu direktoril Aare Kongil,” märkis Rakvere Soojuse juht.

Trofimovi sõnul tuleb aga ettevõttel edaspidigi suuremaid kulutusi teha just soojatrasside töökindluse tõstmisele ja võimalike lekete leidmise kiirendamisele.

SOOJAHINNAD:

Rakvere Soojus 367 krooni; Haljala Soojus 385 krooni kodutarbijaile ja 235 krooni valla objektidele; Kiviõli Soojus 328 krooni; Narva Soojus 235 krooni; Jõgeva Soojus 395 krooni; Põlva Jõujaam 369 krooni; Tapa soojusenergiaettevõtted 450 krooni; Tamsalu Kalor 422 krooni.

Allikas:AS Rakvere Soojus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles