Raamatulaat kujunes taas populaarseks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval peeti Rakveres tasuta raamatu  laata. Igaüks võis endale valida nii palju kirjandusteoseid, kui tassida jaksas.
Pühapäeval peeti Rakveres tasuta raamatu laata. Igaüks võis endale valida nii palju kirjandusteoseid, kui tassida jaksas. Foto: Eva Klaas

Pühapäeval peeti Rakveres neljandat korda tasuta raamatu laata, mille käigus vahetasid omanikku tuhanded raamatud.


Lääne-Virumaa keskraamatukogu arendusspetsialist Tiina Kriisa rääkis, et kõige rohkem oli külastajaid siis, kui uksed avati. “Rahvas ootas juba ukse taga ning saal valgus hetkega raamatuhuvilisi täis,” sõnas Kriisa.

Nagu ürituse nimigi ütleb, et ei osteta ega müüda, vaid need, kellel on koju kogunenud raamatuid, mida nad enam ei vaja, said teosed ära anda ning huvilised jälle kirjavara tasuta valida.

“Tänavu toodi umbes kümme tuhat raamatut, veidi vähem kui eelmisel aastal,” ütles Tiina Kriisa.
Keskraamatukogu komplekteerimisosakonna juhataja Iivi Kask ning laste- ja noorteosakonna juhataja Reet Tomband jutustasid, et umbes pooled - 5000 raamatut oli ilukirjandus.

Kõige suurem oli huvi kodundust ning käsitööd puudutavate raamatute, lastekirjanduse ja luule vastu, meestele pakkusid põnevust ka tehnika- ja spordialased trükised.

Lisaks raamatutele tõid inimesed ka heli- ja videosalvestisi. “Need võeti mõne minutiga ära,” ütles Tiina Kriisa.

Keskraamatukogu töötajad arvasid, et inimesed on laada väga hästi omaks võtnud. Paljud tulevad juba konkreetsete soovidega. On neidki, kes mõnelt eelmiselt tasuta raamatu laadalt võetud raamatud tagasi toovad, sest on need läbi lugenud.

Laadal sai jälgida ka kultuuriprogrammi, esinejatega sõlmis kokkulepped Rakvere kultuurikeskus, kes hoolitses enne ja pärast kontserti ka muusikavaliku eest. Muusikalist kosti pakkusid Rakveres tegutsevad Ukraina ansamblid Barvinok ja Sõbrannad, segakoor Žuravuška Tapalt, naiskoor Lada Kundast, rahvamuusikaansambel Kungla ning Karmeli koguduse noored.

Rakvere kultuurikeskuse direktor Keio Soomelt rääkis, et nad saatsid üleskutse ning kollektiivid olid meelsasti nõus esinema. Soomelt arvas, et tegemist on toreda ja vajaliku üritusega, ka tema ise leidis laadalt mitu põnevat raamatut.

Väiksemate külastajate jaoks oli väga populaarne batuut, mida ettevõte Viru Batuudid pakkus täiesti tasuta.
Kultuurihuviline Rakvere elanik Karin Hansson kinnitas, et on igal aastal tasuta raamatu laadal käinud. “Mulle tundub, et iga aastaga läheb üha paremaks,” sõnas Hansson. Ta lisas, et on alati sealt midagi huvitavat leidnud.

Pärast laata jäi järele tuhatkond raamatut, millest kõik, mis vähegi kõlblikud, leidsid koha keskraamatukogus vahetusriiulil, kust igaüks neid valida saab.

Keskraamatukogu arendusspetsialisti Tiina Kriisa sõnul valis raamatukogu laadale toodud kirjavara hulgast ka enda jaoks kirjandust.

“Loodame, et iga raamat leiab omaniku,” ütles Kriisa, ja lisas, et edaspidigi tahetakse selliste ettevõtmistega jätkata.

Tasuta raamatu laada korraldasid Lääne-Virumaa keskraamatukogu, Rakvere kultuurikeskus, Rakvere spordikeskus ja Rakvere linnavalitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles