Maalija, kes joonistab ja ehib

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Roots armastab värve ja joont.
Siret Roots armastab värve ja joont. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Tartlanna Siret Roots lisas maali- ja graafikanäituse joonekale värvikusele Lääne-Virumaa keskraamatukogus kelmika vitriinitäie pärlilisi autoriehteid.


"Näitus on ülevaatlik, mingit konkreetset teemaliini ei ole," ütles Siret Roots, kes esimest korda näitusega Virumaale tulles otsustas anda näha loomingu erinevaid külgi. Õlimaalid, tuši- ja tindipliiatsijoonistused on valminud aastatel 2005-2009.

Maalide tasakaalustatud ja väljapeetud värvirõõmule sekundeerib mustvalge joonepeen graafika. Sama värvilised kui maalid on Siret Rootsi autoriehted.

Maalib emotsioone

"Kui üldreeglina on graafika trükitehnoloogiline ja tehakse mitu tõmmist, siis nende tööde eripära on see, et need on ainueksemplarid," juhtis kunstnik tähelepanu mustvalgetele joonistustele.

Maal ja joonistus on Siret Rootsi jaoks kaks äärmust: ühel elab ta end välja värvi, teisel joone kaudu. "Sageli kipub joonistustel olema rohkem jutustav sisu kui maalil, mis on rohkem hetkeemotsioon," sõnas kunstnik.

"Tore on teha erinevaid asju. Üks asi avardab teist, need suhtlevad omavahel. Kui osa kunstnikke teeb performance'id ja muid selliseid asju, siis läbi selle nad avardavad oma maailmapilti. Kui teed kogu aeg ühte asja, jooksed lõpuks kinni. Teine asi teeb tee jälle lahti," arutles ta.

Siret Rootsi sõnul kipub tal viimasel ajal olema ehteperiood. "Kui alustasin paar nädalat tagasi raamatuillustratsioonidega, pidin panema ehtematerjalid laua pealt kokku, et nad mind kiusatusse ei ajaks," ütles kunstnik.

Maalimist peab ta suuremaks ettevõtmiseks, milleks peab olema aega, aga joonistust saab pidevalt vaikselt nokitseda. "Mõnikord on pilt nädala aega laua peal pooleli, iga päev teen natuke juurde. Maalimisega nii ei saa. Kui juba alustan, tahan jõuda kuhugi välja.

Emotsioonid lihtsalt kogunevad ja kogunevad, siis maalin need korraga välja, kaks-kolm pilti suhteliselt järjest," rääkis Roots.

Ehted on kunstniku sõnul sellised asjad, et kui materjalid ja tööriistad on laua peal laiali, kipub pilk sinna ja näpud tahaks nokitseda. "Vaatad, tuleb mõte, et teeks nii. Ehtehobi ongi mul kõige uuem. Mõtlesin tükk aega, kas panen neid üldse siin välja, sest kindlasti on siinkandis ka palju huvitavaid ehtemeistreid," kõneles kunstnik.

"Ehete juures on lahe, et isegi kuigi kasutatakse sarnaseid töövõtteid ja meetodeid, on igaühe ehted erinevad. Igaüks teeb neid alateadlikult endale," arvas ta.

Näituse avamisel kõlanud kitarriduo - Martin Eessalu ja bluusitriost Bullfrog Brown tuntud Andres Roots - tõi esile maalide musikaalsuse. "Eks me ole elanud koos juba mõnda aega ja teineteist mõjutanud," sõnas Siret Roots ja saatis naeratuse musitseeriva abikaasa suunas.

Virumaa ootab

Rakvere abilinna Kairit Pihlak ütles, et uute kunstnike esitlemine meie linnas hoiab vaimu virge. "Mida rohkem seda uut siia tuleb, teist mõttelaadi ja teisi kunstnikke kui harjunud oleme, see on ainult rõõmustav," sõnas Pihlak.

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum arvas, et kuna Siret Roots on oma töödega siinmail esimest korda, vääriks tema looming laiemat tutvustamist ning maakonna mõisad oleksid sobivad kohad, kus edaspidi töid eksponeerida.

KUNSTNIK

Siret Roots on sündinud 1980. aastal Otepääl.

Lõpetanud Tartu kunstikooli graafilise kujundajana ning elab ja töötab Tartus.

Aastast 2003 on tema isikunäitusi nähtud Tartu-, Võru- ja Pärnumaal; töid leidub erakogudes Eestis, Saksamaal, Soomes, Taanis, Suurbritannias ja USAs.

Kujundanud paljude muusikute ja ansamblite plaate ja plakateid.

Bullfrog Browni mulluse albumi "Moon and Central" plaadikujunduse eest sai Roots Kanada veebiajakirjalt Blues Underground Network aasta parima plaadikujunduse auhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles